Latest Blogposts

Invloed van de Glycemische Index op de bloedsuikerspiegel

Glycemische Index

Er zijn 2 soorten koolhydraten, de goede koolhydraten hebben een lage glycemische index waarde, de slechte hebben echter een hoge waarde en zorgen ervoor dat de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van dat voedingsmiddel.
De glycemische index (GI) van koolhydraten is een maat voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van de desbetreffende koolhydraten. 

Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt.
Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die een GI van meer dan 55 hebben.
Goede koolhydraten hebben een glycemische index onder 55.

Het wordt aangeraden producten te eten met een lage glycemische index.
Zeker mensen die willen afvallen, zullen voedingsmiddelen moeten eten met een zo laag mogelijke glycemische index.

Daardoor wordt voorkomen dat glucose wordt omgezet in glycogeen, wat weer wordt omgezet in vet.

Gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel?

Bij langdurige verhoging van de bloedsuikerspiegel kan in het lichaam allerlei schade worden aangericht.
Bij overgewicht worden de lichaamscellen ongevoeliger voor insuline.
Het lichaam moet meer insuline produceren om de glucose op te kunnen nemen.
De hogere bloedsuikerspiegel draagt ook weer bij aan de ongevoeligheid voor insuline.

Zo ontstaat dus een vicieuze cirkel die ertoe kan leiden dat de alvleesklier te weinig insuline produceert voor de glucosebehoefte van het te zware lichaam.
De behoefte om te gaan eten wordt daardoor dus in stand gehouden.

Als het lukt om af te vallen wordt vanzelf de insulinebehoefte minder en soms zelfs zoveel minder dat iemand geen medicijnen meer nodig heeft.

Ontdekking van de Glycemische Index

De glycemische index werd in 1980 door David Jenkins en een aantal collega’s geïntroduceerd .
Zij waren bezig met een onderzoek naar de meest geschikte voedingsmiddelen voor mensen met diabetes (suikerziekte).

Volgens de onderzoekers was de glycemische index van belang bij het voorkomen en behandelen van diabetes.
De suikerspiegel schommelt veel minder bij diabetes patienten die voeding met een lage glycemische index nuttigen.

Er wordt aangenomen dat voedingsmiddelen met een hoge GI tot insulineresistentie leiden en daardoor de kans op diabetes type 2 verhogen.
Ook zijn er aanwijzingen dat een verband bestaat tussen hoge GI producten en een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Uiteraard moet men juist voeding met een hoge glycemische index innemen als men te maken krijgt met een “hypoglycaemie”.

Koolhydraten met een hoge GI hebben een GI van 55 of hoger. Er is sprake van een lage GI als de GI minder dan 55 is.

In Nederland wordt de glycemische index relatief weinig gebruikt.
Eén van de redenen hiervoor is dat het effect van een maaltijd op de glucosespiegel aan de hand van de GI moeilijk te voorspellen is.
Die hangt namelijk af van de verschillende bestanddelen van de maaltijd en hun respectievelijke glycemisch index, maar ook van de bereidingswijze van de verschillende onderdelen en de spijsvertering van het betreffende persoon.

Aanpassen van je eetpatroon

Als je uitsluitend laag glycemische producten wilt eten, zal je eetpatroon drastisch moeten veranderen.
M.i. moet je dan wel heel erg gemotiveerd zijn om dat vol te houden.

Uiteraard kan je ook voor een tussenvorm kiezen.
Kijk welke hoog glycemische voedingsmiddelen je kan weglaten of vervangen door een vergelijkbaar product met een lagere GI.

Overzicht van GI per voedingsmiddel

Hieronder staat een overzicht van een flink aantal voedingsmiddelen met daarbij hun glycemische index.

Glycemische Index tabel:

GI Slechte koolhydraten
1101031009595

95

90

85

85

85

85

85

85

80

80

80

80

75

70

70

70

70

70

70

70

70

70

65

65

65

65

65

65

65

60

60

60

60

55

55

Maltose (Bier), Dadelstroop, GlucosedextrosedruivensuikerAardappels uit de oven, fritesRijstebloem

Gemodificeerd zetmeel

Aardappelpuree, chips

Honing

Zeer wit brood (hamburger)

Gekookte wortelen

Cornflakes, popcorn

Druivensap, gedroogde dadels

Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst

Tuinbonen (gekookt)

Chips

Tapioca meel (Cassave)

Gedroogde dadels

Pompoen, watermeloen

Suiker

Wittebrood (stokbrood)

Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)

Candybars

Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap

Cola, frisdranken

Koekjes

Witte rijst

Noedels, ravioli

Couscous

Jus d'orange (industrieel)

Rozijnen

Bruin brood

Aardappels in de schil

Rode biet

Jam met suiker

Verse dadels

Griesmeel

Langkorrelige geraffineerde rijst

Banaan, meloen, lychees

Witte pasta, zacht gekookt

Zandgebak 

GI Goede koolhydraten
5050505050

50

45

45

45

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

35

35

35

35

35

35

30

30

30

30

30

30

30

30

22

22

22

22

22

20

20

15

15

15

15

10

10

Bruinbrood verrijkt met extra zemelenBoekweitmeel, boekweitflensjesZilvervlies rijst, basmati rijstErwtjes uit blikBataat, mango

Volkoren pasta

Capucijners

Spaghetti, al dente

Gekookte bulgur

Druiven

Verse doperwtjes

Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)

Chinese kleefrijst

Vers geperst sinaasappelsap

Biologische appelsap

Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)

Pompernikkel (donker roggebrood)

Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood

Volkorenpasta (al dente)

Bruine bonen

Vijgen, gedroogde abrikozen

Chinese mie (van mungoboon)

Indiaase wilde mais

Wilde rijst

Quinoa

Sinaasappel, peer

Rauwe wortelen

Melkproducten

Witte bonen

Bruine en gele linzen

Kikkererwten

Perzik, appel

Sperziebonen

Soja vermicelli

Vruchtenjam zonder suiker

Groene linzen

Bittere chocolade (min. 72% cacao)

Gele en groene spliterwten

Kers, pruim, grapefruit

Fructose

Soja bonen, gekookt

Tofu/tahoe

Walnoten, pinda's

Verse abrikozen

Knolselderij

Ui, knoflook

bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc. 

 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Heb je door dit artikel het idee gekregen dat je bepaalde aanpassingen wilt doen in je eetpatroon?
Geef hieronder jouw mening en ik vind het leuk om te kunnen lezen welke aanpassingen je hebt gedaan.

Ron is oprichter van 123 Afvallen Zonder Dieet. Sinds 2007 heeft Ron zijn eigen onderneming waarin hij als vitaliteitsverbeteraar mensen begeleidt bij het gezonder worden of gezond te blijven Ron is opgeleid in NLP en Integratieve coaching & counselling.
Meer over

2 reacties op “Invloed van de Glycemische Index op de bloedsuikerspiegel


Comment author said

Door Ingrid op 15 mei 2014 om 16:17

Duidelijk overzicht van de glycemische index van bepaalde producten!
Echter lijkt het mij ook zinvol om aan te geven dat niet alleen de getallen van belang zijn en bij fructose een onderscheid te maken tussen fructose met vrucht (-vlees) en fructose als toevoeging in producten dus zonder de vrucht erbij.

Er zitten namelijk veel nadelen aan fructose die worden toegevoegd aan producten!

 

Comment author said

Door Ron op 19 mei 2014 om 10:30

Ingrid,

Het klopt dat de glycaemische index niet het enige belangrijke aspect is. de Glycemische lading is ook van belang.
Ik ben het met je eens dat er een verschil is tussen fructose direct vanuit vers fruit of fructose dat wordt toegevoegd.

 

Plaats een reactie

*