Latest Blogposts

De leerfases bij nieuwe patronen

4 stap leerproces

Weet je nog hoe lastig het was om te leren fietsen? Hoe je geconcentreerd bezig was met evenwicht, trappen, remmen en sturen.

Weet je nog hoe je moest oefenen om je veters te strikken? Je hardop de stappen zei:"Lusje maken, door het vijvertje..."

Ga maar eens ver terug in je herinneringen: Alles wat je voor de eerste keer moest oefenen was lastig. En wat heb je niet allemaal geleerd? Waar je nu niet meer over nadenkt? Gewoon doet en beheerst, op de automatische piloot.

Om dat allemaal te leren heb een paar fases doorlopen: Het 4 stap leerproces laat zien hoe je patronen aanleert en hoe je ze weer kunt afleren.

Onbewust Onbekwaam

De eerste fase is de fase waarin jij je (nog) niet bewust bent dat je iets niet kunt. Vergelijk het met autorijden. Er is een tijd geweest dat je niet wist dat je eerst iets moest leren om een auto te besturen. Je hebt er nog nooit over nagedacht.

Bewust Onbekwaam

Dan begin je te beseffen dat autorijden veel vrijheid geeft en je besluit om te leren rijden. De fase van bewust onbekwaam is een heel belangrijke, aangezien je hier ontdekt dat je iets te leren hebt. Terwijl je bewust bent dat je nog een hoop mag leren voordat je van je nieuwe vrijheid kan genieten. Je bent bewust onbekwaam.

Bewust Bekwaam

De derde fase is de fase waarin jij bewust gaat oefenen, het bewust bekwamen. In deze fase moet je nog volledig geconcentreerd bezig zijn met: Sturen, spiegelen, koppelen enzovoorts. Terwijl je ook nog op het verkeer mag letten.

Daarom kost het vaak nog energie. Als je vaker oefent, kost het steeds minder energie. Het wordt uiteindelijk heel gewoon voor je.

Jammer genoeg stoppen veel mensen in deze fase van het leerproces.... Ze proberen het een tijdje, vinden het lastig en twijfelen: "Dit is zo moeilijk, dat ga ik nooit leren!"

Echter zijn er juist ook veel mensen die gemotiveerd raken om nog meer te gaan leren als ze in deze fase zijn en extra gaan oefenen om het echt onder de knie te krijgen. Ze zeggen dat het misschien wel een jaar kost om echt goed en vooral veilig te leren autorijden.

Onbewust Bekwaam

In de laatste fase, onbewust bekwaam, kun je weer aandacht geven aan andere leerprocessen. Het gaat je gemakkelijk af. Hier hoef je niet over na te denken, want het gaat als vanzelf. Misschien ben je wel eens ergens naar toe gereden en ondertussen ben je met heel andere gedachten bezig dan rijden.

Om iets te leren zul je dus eerst door de fases heen moeten, waar je zult moeten verduren dat je iets nog niet kunt. Een zinvolle overtuiging in deze fase is:

Mislukking bestaat niet, alleen feedback

Soms zul je daarvoor ook vaardigheden moeten afleren. Je doorloopt dan als het ware de leerfasen in omgekeerde volgorde. Je bent onbewust bekwaam in een bepaalde vaardigheid, dus eerst zul je bewust onbekwaam worden van die vaardigheden die nog niet helemaal effectief zijn.

Vervolgens ga je in de fase van het bewust bekwamen nieuwe gedragsalternatieven toevoegen, zodat je uiteindelijk onbewust bekwaam bent in de vaardigheden en patronen die effectiever voor je zijn.

Bij afleren ga je van fase 4 naar fase 2 en bij aanleren van fase 2 naar fase 4.

Het huis van de toekomst

Kijk eens in de toekomst en stel je eens 2 huizen voor. Het ene huis is een huis waar je jezelf steeds vitaler voelt. Waar het fris is, je gelukkig bent. De omgeving is mooi en het staat op een fantastische plek. Je geniet dagelijks van het uitzicht.

Het andere huis is benauwend. Het staat op een plek waar het lastig is om te genieten. Je hebt er geen energie en het uitzicht benauwd je. Je krijgt er steeds minder energie.

Welk huis kies je?

Als je nu je patronen onder de loep neemt. Welke mag je afleren en vooral: Welke mag je gaan integreren?

Realiseer je dat je altijd in de laatste fase komt. Je investeert een tijdje in jezelf en mag bewust bekwaam leren. Geniet van leren, elke dag opnieuw. Wordt onbewust bekwaam in patronen en vaardigheden om straks in jouw droomhuis te leven.

Blijf leren en onthoud: Falen bestaat niet, alleen feedback.

Jasper: "Dit programma is niet ontstaan vanachter een bureau, vooral uit levenservaring. Ik heb er lang over gedaan om uit mijn destructieve patronen te komen. Terwijl het veranderen van patronen verrassend eenvoudig kan zijn.
Meer over

Gratis E Book: Moeiteloos afvallen zonder een dieet
Begin vandaag met afvallen zonder een dieet. Vul je voornaam en E-mailadres in zodat we je het E-Book kunnen toesturen.
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “De leerfases bij nieuwe patronen

Plaats een reactie

*