Latest Blogposts

Chiazaad voor energie en uithoudingsvermogen

Elke maand bespreek ik een superfood. Voor de maand mei is dat Chiazaad.

Chiazaad is afkomstig van de Salvia Hispanica, een uit Midden-Amerika afkomstige plant, familie van de muntplant.

Het werd al duizenden jaren gegeten door Maya’s en Azteken. Zij waren toen al bekend met de kracht van deze zaden.
De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en uithoudingsvermogen.

Chia zaden zijn zonder pesticiden gekweekt. De plant heeft namelijk vetten in zich zitten waardoor ongedierte wegblijft.

Er hoeven dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden.

De zaden worden geoogst en schoongemaakt via een mechanisch proces, wat goed is voor mens en milieu!

De kracht van chiazaad

Chiazaad wordt vaak als superfood omschreven.
Dat is ook niet zo verwonderlijk als je ziet welke mineralen, elementen en andere nuttige stoffen in Chizaad zitten.

Om je een indruk te geven, chiazaad bevat:

  • 15x meer magnesium dan broccoli
  • meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
  • 6x meer calcium dan verse melk
  • meer eiwitten dan kidney bonen
  • meer selenium dan lijnzaad
  • 3x meer ijzer dan verse spinazie
  • meer kalium dan bananen
  • meer vezels dan zemelen
  • 30% meer oxidanten dan bijv. Blauwe bessen

 

Hoe gebruik je chiazaad?

Chia zaden hebben een neutrale smaak.

Het is goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Chia zaden nemen namelijk tot 9x hun gewicht in vocht op.
Ze vormen dan een soort van gel waardoor de zaden makkelijk te eten zijn en die je lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydratheert!

Chia zaden hoeven niet gemalen te worden opgenomen te kunnen worden door het lichaam.

Je kan ze vanwege de neutrale smaak overal doorheen doen. Bijvoorbeeld in een smoothie, over een salade of in een fruitsap.

Chia zaden kan je tijdens het koken of bakken toevoegen aan gerechten.
Ze zitten vol anti-oxidanten die ervoor zorgen dat ze ook tijdens verhitting niet giftig of ranzig worden.

Je kunt het over je rijstwafel strooien met avocado-spread, zalm of amandelpasta

Meng het ook eens door je quinoa, bulgur of couscous.

Je kan chiazaad ook als basis gebruiken voor je eigengemaakte muesli-ontbijt.

 

Bijwerkingen van Chiazaad

Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, misselijkheid en diarree en veroorzaken.
Dit wordt o.a. veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dus langzaam op.

Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan zeker ook voldoende water.

Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking.
Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Dit betekent dat je bij gebruik van deze medicijnen chiazaad niet moet gebruiken.

Overleg met je arts of je de de bloeddrukverlagers kan afbouwen en het gebruik van chiazaad kunt opbouwen.
Chiazaad is natuurlijker voor je lichaam dan medicijnen.

Pas dus ook op als je een te lage bloeddruk hebt; ook dan is Chiazaad niet geschikt.

Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat dagelijkse inname van grotere hoeveelheden gedurende langere tijd in kan leiden tot verslaving.
Chiazaad bevat namelijk veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.

Bij sommige van onderzoeken kwam naar voren dat consumptie van Chiazaad kan leiden tot allergische reacties, zoals een gezwollen tong, huiduitslag, ademhalingsproblemen, tranende ogen en netelroos.
Bij een deel van de proefpersonen werd ernstige diarree geconstateerd, soms in combinatie met braken.

Let dus goed op de signalen van je lichaam en reduceer de inname als je klachten ervaart.

Mythes m.b.t. Chiazaad

Aan Chiazaden worden allerlei genezende eigenschappen toegedicht.
Het zou zelfs kunnen helpen bij de genezing van kanker. Dit is echter nooit bewezen.

Chiazaad zou ook helpen bij het afvallen.
Er zijn de afgelopen jaren enkele grondige wetenschappelijke studies verricht naar de vraag of Chiazaden helpen bij het afvallen.
Helaas waren de resultaten teleurstellend.

Conclusie

Chiazaden zijn een zeer voedzame voedingsbron.

Wanneer Chiazaad met mate wordt geconsumeerd in een afwisselend dieet, blijven eventuele neveneffecten hoogstwaarschijnlijk binnen de perken.

Eet geen Chiazaad wanneer u zwanger of zogend bent.



Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en help ons dan dit te verspreiden door het te delen met anderen.
Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen.
Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat.

Als je zelf een recept met chiazaad hebt, laat dan een reactie achter zodat we dit allemaal kunnen lezen en gebruiken.

Ron is oprichter van 123 Afvallen Zonder Dieet. Sinds 2007 heeft Ron zijn eigen onderneming waarin hij als vitaliteitsverbeteraar mensen begeleidt bij het gezonder worden of gezond te blijven Ron is opgeleid in NLP en Integratieve coaching & counselling.
Meer over

Gratis E Book: Moeiteloos afvallen zonder een dieet
Vul hieronder je voornaam en emailadres in om ons e-book gratis te downloaden
Je gegevens zijn veilig, wij hebben ook een hekel aan spam

3 reacties op “Chiazaad voor energie en uithoudingsvermogen


Comment author said

Door Mark op 25 mei 2014 om 23:04

Wist niet dat chia zaad zoveel omega 3 bevat.

Denk niet dat chia zaad essentieel is om af te vallen, maar voor algemene gezondheid ziet deze superfood er veelbelovend uit!

Goed artikel weer, Ron

 

Comment author said

Door Wendy op 12 mei 2014 om 20:09

Je zegt eet geen chiazaad als je zwanger bent.

Ik heb juist laatst uit een boek begrepen dat chiazaad wel goed is voor zwangeren of mensen die zwanger willen worden?

Waarom verschilt dit?

 

Comment author said

Door Ron op 14 mei 2014 om 13:29

Het is op dit moment niet zeker wat de potentiële risico's zijn voor zogende en zwangere vrouwen.
Hoewel er niet veel onderzoeksresultaten bekend zijn, wordt het zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aangeraden om eerst overleg te plegen met een arts.
Deze zal kunnen vertellen of het verstandig is om chiazaad te gebruiken.

 

Plaats een reactie

*