snel afvallen

Page content

Is snel afvallen verstandig?

Is snel afvallen verstandig?

Snel afvallen is wat iedereen graag wil. De vraag die je kunt stellen is: Is het verstandig om te snel af te vallen? Het gewicht is er tenslotte ook niet heel snel bijgekomen. Alles in onze maatschappij moet snel gaan. De weg van de geleidelijkheid kennen we haast niet meer.

De enige manier om snel gewicht kwijt te raken, is het uithongeren van je lichaam. Je kan je afvragen of dat wel gezond is.

Toch zal ik een pleidooi willen houden om bij het afvallen, rustig aan te doen en geleidelijk aan de kilo’s kwijt te raken totdat je op het gewenste gezond gewicht bereikt hebt.

Het lichaam is een uiterst vernuftig mechanisme, dat geheel is ingesteld op overleven. Op het moment dat het licham te weinig energie/voedsel krijgt, zal het lichaam nog efficienter omgaan met de bruikbare energiereserves. Op het moment dat het lichaam weer voedsel krijgt zal het lichaam dit ook extra gaan opslaan. Het lichaam wil tenslotte voorbereid zijn op een volgend moment van voedselschaarste. Uiteindelijk komt men daardoor steeds meer aan. Zoveel zelfs dat het gewicht veelal hoger wodt als het was voor het extreme afvallen.  Dit staat bekend als het jojo effect

De gevaren van een crash dieet heb ik al eens beschreven in een eerder bericht met de naam crash dieet is gevaarlijk.

De enige reden voor overgewicht is dat je meer eet dan je nodig hebt en goed voor je is.  Dat geldt voor vrijwel iedereen. De enige uitzondering zijn de mensen die bepaalde schildklieraandoeningen hebben, waardoor men veel aankomt, ondanks dat men niet teveel eet. Maar dat zijn echt de uitzonderingen.

De beste methode om af te vallen en geen last te hebben van het jojo effect is het bewust worden van de patronen en overtuigingen die je hebt over eten. Denk daarbij aan overtuigingen als “Altijd je bord leeg eten want de kindertjes in Afrika zouden maar wat graag zo’n bord met eten krijgen”. Een ander bekende is “ Als je je bord leeg eet, krijg je een toetje” Dit zorgt ervoor dat ondanks dat je lichaam aangeeft dat je genoeg gegeten hebt, je toch door blijft eten waardoor je uiteindelijk steeds meer aankomt.

Het is belangrijk om tijdig het verzadigingspunt te voelen, zodat je op dat moment kunt besluiten om te stoppen met eten.

    Comment Section

    0 reacties op “Is snel afvallen verstandig?

    Plaats een reactie


    *