Crash dieet gevaarlijk?

Page content

Crash dieet gevaarlijk?

Iedereen die gewichtsproblemen heeft kent het wel, de crash diëten. Vele kilo’s kwijtraken in zeer korte tijd. Dat wil toch iedereen die kampt met overgewicht of obesitas. Maar hoe gezond of ongezond zijn deze diëten?

Los van de vraag of crash diëten gezond of ongezond  zijn, is een feit dat een crash dieet niet werkt. Het gewicht vliegt er in korte tijd af, maar zodra je stopt met het dieet komen de kilo’s er sneller bij dan dat ze verdwenen. Sterker nog, meestal komen er zelfs meer kilo’s aan omdat het lichaam zich gaat instellen op de volgende periode van voedsel schaarste.

Een crash dieet is zeer  nadelig voor je stofwisseling. Je lichaam komt in een toestand van ondervoeding. Het lichaam past zich aan de voedselschaarste aan en zal zo min mogelijk energie verbruiken. Daardoor zal het lichaam uiteindelijk vrijwel geen vet verbranden. In plaats daarvan zal het lichaam spiermassa verbranden. Aangezien spiermassa zwaarder is als vetweefsel is het gewichtsverlies spectaculair in de eerste fase van het diëten.

Stofwisseling werkt langzamer

Doordat de spiermassa afbouwt gaat je stofwisseling trager werken. Dit werkt ook nog door als het crashdieet is gestopt. Er worden dus minder calorieën verbrand. Dat is precies de reden waardoor de kilo’s er sneller aankomen na een crash dieet.

En zo beland je in een viscieuze cirkel van afvallen en aankomen.

Maar hoe gezond of ongezond is het volgen van een crash dieet nu eigenlijk?

Hier kunnen we kort en duidelijk over zijn. Het is erg ongezond. Een aantal nadelige effecten van een crashdieet zijn:

 • Je schildklier gaat trager werken waardoor je stofwisseling nog meer vertraagt.
 • Kans op uitdroging aangezien je vochtbalans verstoord raakt, omdat je te weinig vocht binnenkrijgt.
 • Doordat je te weinig eet, krijg je in verhouding teveel koolhydraten binnen. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel en kan diabetes ontstaan.
 • Het hongergevoel zal toenemen doordat je geen vet meer eet. Vet zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
 • Door een tekort aan voedingsvezels is de kans groot dat er darmproblemen ontstaan.
 • De hoeveelheid slecht cholesterol (LDL)wordt in verhouding met goed cholesterol (HDL) veel hoger, doordat je geen vet meer eet.

Dit is nog maar een kleine opsomming van de mogelijk gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door het volgen van een crash dieet.

De beste methode om verantwoord gewicht te verliezen is afvallen zonder dieet.  De weg van de geleidelijkheid in combinatie met het doorbreken van de onbewuste patronen en overtuigingen die met het eetgedrag te maken hebben.

Door afvallen zonder dieet is het mogelijk een gezond gewicht te bereiken.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken aan de linkerkant, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

  Comment Section

  0 reacties op “Crash dieet gevaarlijk?

  Plaats een reactie


  *