Dikke mensen zijn echt gelukkiger!

Page content

Overgewicht en depressie

Overgewicht en depressie

Dikke mensen worden vaak voorgesteld als vriendelijke joviale personen. Dit klink als een cliché, maar volgens een Canadees onderzoek lijkt het toch wel voor een deel te kloppen. Er blijkt namelijk een relatie te zijn tussen overgewicht en depressie.

Volgens Canadese onderzoekers is het FTO gen verantwoordelijk voor overgewicht en tegelijkertijd beschermt dit gen ook tegen depressie.

De onderzoekers waren op zoek naar een link tussen overgewicht en depressie. Bij de analyse van duizenden psychologische verslagen en DNA stalen, bleek dat mensen met overgewicht minder vaak depressief waren dan mensen die een gezond gewicht hadden. Dit geheel tegen hun verwachting in. Het FTO gen dat voor overgewicht zorgt, vermindert dus ook de kans op een depressie met ca. acht procent.

Op zich is dat geen groot verschil, maar wel significant genoeg om vermeld te worden.  Drie bijkomende internationale studies, waarbij genetisch materiaal is geanalyseerd, bevestigden deze uitkomsten. Het klopt dus inderdaad dat het FTO gen tevens de kans op depressie verminderd.

Volgens wetenschapper Davis Meyre van de McMaster University is 8 procent zeer bescheiden en zal het geen groot verschil uitmaken.

Het blijkt ook nog eens dat het gen ook bij mensen met een lagere BMI, de kans op een depressie verlaagd.

Gezien de kleine kans, is het niet raadzaam om je overgewicht goed te praten door te zeggen dat het de kans op een depressie voorkomt. Integendeel. Er zijn nog steeds veel mensen met overgewicht die depressief worden door hun overgewicht. Mensen met flink overgewicht kunnen een flinke knauw in hun zelfvertrouwen en zelfbeeld oplopen. Het is zelfs mogelijk dat ze in een sociaal isolement komen, waardoor de kans op een depressie sterk toeneemt.

    Comment Section

    0 reacties op “Overgewicht en depressie

    Plaats een reactie


    *