buikvet

Page content

Buikvet is gevaarlijk

Het gevaar van buikvet

Buikvet verhoogt het risico op ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten meer dan vet op de heupen en billen. Het gevaar schuilt vooral in het actieve vet dat zich in de buikholte bevindt. Het wordt daarom aanbevolen om zowel de BMI als de buikomvang te meten en op een gezond niveau te houden.

Wat is buikvet?

Mensen met overgewicht hebben veelal appel- of peerfiguur. Veel vrouwen hebben een peerfiguur. Ze hebben vooral vet op hun heupen, billen en bovenbenen. Bij een appelfiguur zit het vet vooral in en op de buik. Dit buikvet is een probleem voor zowel mannen als vrouwen. Mannen grotere aanleg voor het appelfiguur.

Waarom is buikvet schadelijker?

Het is nog onduidelijk waarom teveel buikvet schadelijker is. Er vinden veel stofwisselingsprocessen plaats in het buikvet. Daardoor is het risico op fouten in deze processen groter.

Een ander theorie is dat het buikvet in de poortader komt. De poortader is de ader die voedingsstoffen van de dunne darm naar de lever voert. Doordat het buikvert in de poortader komt, zou dat negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben.

Weer een andere theorie gaat ervan uit dat in buikvet meet ongezonde stoffen zitten als vet op andere plaatsen.

Sommige onderzoekers stellen dat bij buikvet ook vet in de Alvleesklier en lever komen en daardoor de stofwisseling wordt aangetast.

Mensen met buikvet lopen dus meer kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Buikvet verliezen

Overgewicht kan je te lijf gaan met een (crash)dieet. Helaas leiden die pogingen zelden tot een duurzaam gezond gewicht.

Het beste resultaat krijg je als je de levenswijze aanpast. Dat doe je door zowel aandacht te schenken aan het voedingspatroon, je gezondheid en beweging. Lees deze tips om buikvet te verminderen.

Het is dus zaak om naast de BMI ook Je buikomvang meten is dus ook erg belangrijk naast het BMI berekenen.

    Comment Section

    0 reacties op “Buikvet is gevaarlijk

    Plaats een reactie


    *