BMI berekenen kind. Waar doe je goed aan als moeder van een dik kind?

Page content

BMI berekenen kind

BMI berekenen bij een kind

Kinderen en vooral meisjes zijn zich al op hele jonge leeftijd bewust van hun lichaam en de vijandige houding in de samenleving naar dikke kinderen. Op heel vroege leeftijd (5 jaar) beginnen ze aantrekkelijkheid met dun zijn te associëren.

Zelfvertrouwen op vijfjarige leeftijd hangt al samen met een positief gevoel over het lichaam. En dat blijft meestal zo een heel leven lang. Op middelbare scholen stimuleren meisjes elkaar om zo min mogelijk te eten. Wie te dik wordt behoort tot de losers en wordt belachelijk gemaakt. Pubers die gepest worden ontwikkelen een gering gevoel van eigenwaarde, zijn ontevreden met zichzelf en kunnen depressieve klachten ontwikkelen.

Meisjes van 5 bepalen niet zelf hoeveel ze bewegen en hebben geen invloed op het dagelijks menu. Ze zijn niet bestand tegen de voortdurende stroom van advertenties op televisie die tijdens kinderprogramma's worden uitgezonden. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan hebben ze al duizenden commercials over voeding gezien.

In combinatie met de noodzaak van een perfect slank lichaam, leidt dit tot een explosieve combinatie. Een leven lang afvallen, mislukken en weer opnieuw beginnen.

Het begint al heel jong

Het lijkt erop dat een baby in de baarmoeder al geprogrammeerd wordt door de vetconsumptie van de moeder. Het vetrijke dieet van de moeder zorgt voor de aanmaak van meer vetcellen, een verandering in de manier waarop het lichaam vet verwerkt en hogere vetwaarden in het bloed.

Onderzoekers waarschuwen dat als deze trend zich doorzet 20 % van de jongeren in 2020 last zullen hebben van vetzucht.

Direct na de geboorte zijn de beslissingen die de moeder neemt die bijdragen aan het ontwikkelen van overgewicht als snel zichtbaar. Het aantal dikke 3- en 4 jarigen is explosief gestegen sinds begin jaren 90. En kinderen met overgewicht voor het 5e levensjaar is met 70% gestegen. Uit onderzoek blijkt ook dat te dikke kleuters gemiddeld een lager IQ hebben.

Dikke kinderen worden dikke volwassenen

Dit is een van de voornaamste bevindingen van een groot onderzoek waarin dikke kinderen gedurende 40 jaar werden gevolgd. Niet alleen zijn deze kinderen ook als volwassenen dik; het overgewicht heeft ook invloed op de gezondheid. Door overgewicht wordt het leven met gemiddeld 10 jaar verkort.

Dikke kinderen hebben vaak dikke moeders

Dikke kinderen hebben vaak dikke moeders. Op hun tweede jaar was er nog geen verschil tussen de kinderen van dunne en dikke moeders. Op hun vierde begon er al verschil te ontstaan. Op hun zesde was 30 % van de kinderen met een te zware moeder ook al te zwaar, tegen 3 % van de kinderen van de "normale" moeders. De vraag ontstaat natuurlijk of dat dit aanleg is of dat het te maken heeft met de levenswijze binnen het gezin waardoor kinderen te dik worden. Aan aanleg kun je niet zoveel doen. Aan een gezonde levensstijl wel!

Moeders die zelf diëten volgen

Moeders die zelf diëten volgen maken hun kinderen bewust van hun lichaam. Kinderen leren door imitatie. Uit onderzoek blijkt dat meisjes die vaak op de weegschaal slaan vaker maaltijden overslaan en riskante dieetpillen slikken. Vijfjarigen wier moeder telkens bezig waren af te vallen hadden een twee keer zo grote kans van alles te weten over strategieën om gewicht te verliezen. Vrouwen die obsessief bezig zijn met hun uiterlijk hebben ook meer geestelijke problemen. Vrouwen die borstvergroting ondergaan, hebben een 3 maal zo grote kans om zelfmoord te plegen.

Waar doe je goed aan als moeder van een te dik kind?

Wat moet je doen als moeder in die omstandigheden? Wat als je zelf probeert af te vallen? Doe je dat openlijk of probeer je dat te doen zodat je dochter het niet door heeft? Het is en gevoelige balans tussen het goede voorbeeld geven en niet teveel belang hechten aan lichaamsgewicht.

Moet je dochter op dieet omdat ze te dik is? Of moet je je eigen ideeen, vooroordelen en gedrag rondom gewicht en uiterlijk misschien onder de loep nemen?

Wat je zou kunnen doen is je kind bewust te leren omgaan met honger gevoelens, lekkere trek, voedselkeuze en zorgen dat ze haar eigen lichaam kent en begrijpt. Ook is het belangrijk dat je je als moeder niet alles aantrekt wat er wordt beweerd over je rol als moeder.

Daarbij is de kans groot dat je kind meer gevoelig is voor het ontwikkelen van overgewicht en dus sneller dik wordt terwijl het dezelfde voeding binnen krijgt als jezelf.

Je krijgt al snel de schuld als je kind te dik is. Schuldgevoel is geen stabiele basis voor een verantwoorde opvoeding. Verantwoordelijkheidsgevoel wel!

 

Is mijn kind te dik?

Je kunt onderstaande tabel gebruiken al globale richtlijn om de BMI voor je kind te berekenen. Bekijk ook BMI bereken.

 

 

 

 

    Comment Section

    0 reacties op “BMI berekenen kind

    Plaats een reactie


    *