Metafoor – Zwemmen met een steen

Page content

Metafoor – Zwemmen met een steen

Metaforen leiden de geest af van het normale denkpatroon en laten je het leven vanuit een ander perspectief bekijken. Een parabel kan heel effectief zijn om je te helpen bij het bereiken van je doelstellingen. De volgende parabel kan je de hulp en het inzicht bieden die je nodig hebt om je doelstelling met betrekking tot het bereiken van een gezond gewicht, te realiseren.

De volgende metafoor komt uit het boek “The miracle of change” van Dennis Wholey.

Een man zwemt een rivier over. In één hand heeft hij een zware steen. Als hij het midden van de rivier bereikt, raakt hij in moeilijkheden door de stroming. hij blijft de steen echter vasthouden. De mensen aan de wal zien dat hij problemen heeft om boven water te blijven. Hij spuwt water en en snakt naar adem en heeft de grootste moeite om boven  water te blijven.

Een toeschouwer roept “laat de steen vallen, dan kan je beter stemmen.”  Hij blijft de steen echter vasthouden, ondanks dat het water tot aan zijn lippen staat. De mensen aan de wal realiseren zich dat de man verdrinkt als hij de steen niet loslaat. “Laat de steen vallen” roepen ze “dan kun je beter zwemmen”.

De man blijft ondanks alle aanmoedigingen de steen stevig vasthouden. De mensen aan de kant blijven schreeuwen :”Laat de steen vallen, je verdrinkt anders.” Hij draait zich uiteindelijk om en met zijn laatste aden brengt hij hakkelend uit: ” Ik kan het niet, De steen is van mij”.

Laat deze metafoor eens op je inwerken. Beantwoord vervolgens deze vragen:

 • Zie je je gewicht als iets dat je naar beneden trekt?
 • Houd je vast aan je gewicht ondanks dreigend onheil en de problemen die je ondervindt t.g.v. je overgewicht?
 • Zijn er mensen in je directe omgeving, die je aanmoedigen om af te vallen en een gezond gewicht te bereiken en te behouden?

De man rechtvaardigt zijn gedrag door te zeggen dat de steen van hem is en hij hem daarom niet los kan laten.

 • Hoe rechtvaardig jij jouw gewicht?
 • Waarom kan jij je gewicht niet loslaten?
 • Is er iets dat iemand kan doen of zeggen om jou te overtuigen om je gewicht los te laten?
Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden. Geef hieronder jou reactie.
Succes!!

 

  Comment Section

  0 reacties op “Metafoor – Zwemmen met een steen

  Plaats een reactie


  *