lightproducten – de waarheid

Page content

lightproducten – de waarheid

Onze winkelrekken staan barstensvol met light producten. Voor zowat elk voedingsmiddel bestaat een light variant. Deze producten zijn erg populiar, maar helpen ze echt om overgewicht te voorkomen en gezond te blijven?

Voor velen is light synoniem van gezond en weinig of geen calorieën.Light producten zijn in de ogen van veel mensen die willen afvallen, het wondermiddel. M.n. de light frisdranken zijn erg gewild, maar ook snackes, boter etc. zijn er in lightvarianten.
Het probleem is dat men de verwachting heeft dat lightproducten gezond zijn en weinig calorieën bevatten.

Het klopt dat light producten minder calorieën hebben dan de ‘gewone’ variant.Toch zijn deze producten bij lange na niet zo gezond als men wel denkt, ondanks dat er ca 10% minder calorieën in zitten.
Er zijn een aantal redenen hiervoor aan te wijzen.

Toegevoegde suikers en zoetstoffen
In light producten zijn minder suiers en vetten toegevoegd. In de vetarme producten heeft men meer suikers en zoetstoffen als aspartaam toegevoegd.
In suikerarme producten daarentegen heeft men juist meer vetten toegevoegd als vervanging voor de suiker. M.n. aspartaam is erg ongezond, zeker als men er veel van binnenkrijgt.

Meer eten
De mensen eten groter hoeveelheden van de lightproducten. Men gaat ervan uit dat het gezond is en dat het dus geen kwaad kan om grote hoeveelheden te eten. Aangezien men het idee heeft dat men voor gezonde producten heeft gekozen, voelt men zich minder schuldig en eet men daarom meer.
Door de grotere hoeveelheid die men inneemt krijgt men uiteindelijk toch meer calorieën binnen dan als men de ‘normale variant’ had gegeten.
Volgens onderzoeken is dat zelfs ca 30% meer. Bovendien geven lightproducten minder lang een verzadigd gevoel. Men zal daardoor sneller trek krijgen en weer gaan eten.

Kort samengevat is het dus af te raden om lightproducten te eten om af te vallen.

    Comment Section

    0 reacties op “lightproducten – de waarheid

    Plaats een reactie


    *