Diabetes en overgewicht

Page content

Diabetes en overgewicht

Volgens de Nederlandse Diabetes federatie zal het aantal mensen met diabetes (=suikerziekte) in 2025 verdubbeld zijn ten opzichte van nu.

Dit jaar zijn er in Nederland 700.000 diabetici. In 2024 zullen dat er 1,4 miljoen zijn. Er is duidelijk een verband tussen diabetes en overgewicht.

Metabool syndroom

De belangrijkste oorzaak van deze stijging is de toename van het aantal mensen met overgewicht. Vaak hebben de mensen die last heen van diabetes ook nog minstens een andere aandoening die samenhangt met diabetes.

Denk daarbij aan hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en nieraandoeningen. Ook het metabool syndroom komt steeds meer voor.

Diabetes en overgewicht

Het is dus zaak om overgewicht terug te dringen. Als je op een gezond gewicht zit, loop je veel minder kans om diabetes of een andere aan overgewicht gerelateerde aandoening te krijgen.

De meest gehanteerde methode is het volgen van een (streng) dieet. De ervaring leert ons dat diëten en zeker een crash dieet niet helpt. Men kan het uitsluitend volhouden op wilskracht.

Daarnaast gaat het lichaam zich aanpassen en ervoor zorgen dat er een grotere reserve wordt opgebouwd, voor het geval er weer ‘voedselschaarste’ op zal treden.

Ook wordt vaak voorbij gegaan aan het feit dat er onbewuste patronen, overtuigingen en waarden zijn die ervoor zorgen dat iemand meer is gaan eten dan goed voor hem/haar was.

Eetpatronen veranderen

Om duurzaam gewicht te verliezen is het nodig nieuwe eetpatronen in jouw levenswijze te integreren. Aandacht voor de emotionele en mentale belemmeringen zijn dus cruciaal om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Het is dus zaak om geleidelijk aan af te vallen en ongezonde patronen om te buigen naar gezonde patronen.

Comment Section

0 reacties op “Diabetes en overgewicht

Plaats een reactie


*